Hoe bouw je een betere online enquête?

Kom tot betere inzichten

vrouw met ipad

Hoe bouw je een betere online enquête?

Online enquêtes komen voor in alle maten, geuren en kleuren. Het verschil maak je vooral met een perfecte voorbereiding, een logisch opgestelde vragenlijst en een smetteloze lay-out.

Wij geven hier 10 tips weg om te zorgen dat je respondent de beste enquête-ervaring krijgt.

1. Stuur een “uitnodigende” uitnodiging

Maak een goede eerste indruk met je uitnodigingsmail of brief. Spreek de respondent persoonlijk aan. Werk je met een brief om respondenten naar je online enquête te brengen? Gebruik dan een eenvoudige URL, die makkelijk te onthouden is voor de respondent. Of plaats een QR code op de brief waardoor de respondent via zijn/haar smartphone of tablet rechtstreeks op de online enquête terechtkomt. Je kan hiervoor gebruik maken van onze QR code generator

2. Geef de vragenlijst een korte en duidelijke titel mee

Een titel die uitlegt waarover de enquête gaat zal meer indruk maken op de respondent en verhoogt de geloofwaardigheid van je enquête.

3. Wees duidelijk

Bezorg de online respondent duidelijke instructies over hoe de enquête moet ingevuld worden. Gebruik korte, directe zinnen met eenvoudige woorden.

4. Begin simpel…

Stel eerst interessante en niet-intrusieve vragen. Dat zal respondenten op het gemak stellen en zorgen dat ze de vragenlijst verder invullen.

5. … maar vergeet ook die belangrijke vragen niet

Stel je belangrijkste vraag eerder in je online enquête. Indien de respondent afhaakt, dan heb je toch nog de belangrijkste informatie verzameld.

6. Beloon de respondent

Geef een incentive voor het invullen van je vragenlijst. Dat kan een kleine attentie zijn, of een korting op hun volgende aankoop.

7. Gebruiksvriendelijk enquêteren

Zorg voor een makkelijk in te vullen enquête. Stel simpele vragen, maak ze ondubbelzinnig. Zorg voor eenvoud in het ontwerp. Maak de enquête niet te lang.

8. Moeilijke vragen op het einde

Stel de moeilijke en meer intrusieve vragen op het einde van je enquête. Dat verklein de kans dat de respondent eerder in de bevraging al opgeeft. Doet hij dat toch nog, dan heb je toch al de meest belangrijke informatie verzameld aan het begin van de enquête.

9. Groepeer vragen

Plaats vragen die over hetzelfde thema of onderwerp gaan samen. Stel je online enquête op per thema of onderwerp, in blokken.

10. Vermijd beïnvloeding

Wees aandachtig voor vragen die het antwoord beïnvloeden. Wees neutraal in de vraagstelling, dwing geen meningen of indrukken op.