
Fout #6: Verkeerde interpretatie van de resultaten
Elk onderzoek brengt een risico met zich mee en leidt soms tot een verkeerde interpretatie van de resultaten. Enkele veel voorkomende valkuilen zijn bijvoorbeeld:
- de respons uit de context trekken tijdens de analyse
- de polarisatie van spontane feedback in enquêtes en op sociale media negeren
Mensen geven enkel spontaan feedback wanneer ze heel tevreden of extreem ontevreden zijn. Hou er dus rekening mee dat mensen die spontaan reageren niet noodzakelijk de overgrote meerderheid van je doelpubliek uitmaken.
Oplossing: Combineer methodes en check verschillende bronnen
Enquêtes en andere onderzoeksmethodes kunnen die leegte tussen de uitersten dichten. Daarom loont het de moeite je bevindingen na te kijken met collega’s. Komen ze overeen met vaststellingen uit andere bronnen? Spreek bijvoorbeeld uw collega-verkopers aan. Of raadpleeg medewerkers die rechtstreeks in contact staan met je klanten of consumenten. Lijken jouw conclusies volgens hen te kloppen?
Ook belangrijk om weten : wanneer een enquête iets héél verrassend toont, dan is de kans groot dat het resultaat niet klopt. Daarom moet je dus zéker in die gevallen met andere informatiebronnen checken of je besluiten juist zijn om een juiste interpretatie van resultaten te garanderen.
Verschenen eerder in deze reeks: