Een enquête maken : 7 flagrante fouten

Kom tot betere inzichten

feedback_positive

Een enquête maken : 7 flagrante fouten

Feedback verzamelen is nog nooit zo makkelijk geweest : even online een enquête maken in die gratis tool en we kunnen morgen lanceren. Zo denken er velen, maar een goede enquête maken kost wat meer moeite. Je moet feedback op de juiste wijze verzamelen en gebruiken, anders trek je al snel de verkeerde conclusies.

Wat weten we over het verzamelen van goede en bruikbare feedback?

In 7 blogartikels laten we ons licht schijnen op enkele valkuilen en hoe je die kan vermijden.

Het groeiende belang van feedback

Klantenfeedback  speelt vandaag een centrale rol in een succesvol merk- en klantenbeheer.  Het verzamelen van feedback gebeurt doorgaans op 2 manieren

  • ofwel vraagt men naar meningen van de klant. In dat geval gaat het initiatief uit van de marketeer;
  • ofwel kan de klant zijn mening geven via een toepassing, waarbij het initiatief vertrekt vanuit de klant.

Een enquête maken valt meestal onder de eerste categorie. Enquêtes hebben het voordeel dat ze gestructureerd zijn. Zo is de marketeer in staat om gerichte vragen te stellen over het merk of de diensten. Maar bij een overhaaste of onbezonnen aanpak kan een enquête een negatief effect hebben.

Merkbeleving in je enquête

Hoewel velen dat niet beseffen maakt een enquête wel degelijk deel uit van de totale merkbeleving. Dus, wanneer je een slecht ontwerp toepast straalt dat negatief af op je merk. 

Op het internet is het risico om te vervreemden van de klant door het organiseren van enquêtes nóg groter. Het internet heeft de marketeer geholpen om zélf enquêtes te organiseren. Als gevolg hiervan groeide ook het aanbod aan enquêtesoftware exponentieel.

In een reeks van 7 blogartikels behandelen we de meest flagrante fouten bij het verzamelen van feedback en hoe je ze kan vermijden. 

Bron: Excerpts from the Expert Report: Walk the talk: the 7 most common mistakes in gathering customer feedback – and how to avoid them, door BrandRepublic (nu Campaign) in samenwerking met Snap Surveys. Dit artikel is een vertaalde bewerking van een eerdere post van Susan E.Defranzo.